Wat gaat 2018 ons brengen?

Achter de schermen is Smart Lighting + Design organisator Good! wederom druk bezig met het jaarlijkse marktonderzoek omtrent verlichting. Dit jaar kan de verlichtingsmarkt veel verwachten. Marktonderzoeker Danielle Drost wist ons een tipje van de sluier te geven…

Goedemorgen Danielle, het Smart Lighting Trendrapport is dit jaar weer uit haar startblokken geschoten. Kun je in het kort uitleggen wat de verlichtingsmarkt dit jaar kan verwachten?
DD: Allereerst proberen we dit jaar de keten beter in kaart te brengen. De LED-sector is natuurlijk erg complex, maar in plaats van die complexiteit te simplificeren (zoals we in eerdere jaren deden), proberen we dit jaar juist de complexiteit in kaart te brengen. We denken dat dit ervoor zal zorgen dat de cijfers in dit rapport nog dichter bij de realiteit komen te liggen. Ook duiken we meer de diepte in met een overzicht naar de Nederlandse standaardiseringen en subsidieregelingen, kijken we opnieuw naar de kwaliteit van installaties in de praktijk en proberen we voorspellingen te doen over toekomstige ontwikkelingen. Verder kan de lezer een gedegen onderzoek verwachten naar de belangrijkste trends binnen LED-verlichtingsland in Nederland, met bijdrages uit de wetenschap.

Dat is inhoudelijk een flinke stap vooruit ten opzichte van vorig jaar. Wat is de belangrijkste drijfveer achter deze ontwikkeling?
DD: Dat is ook de reden waarom we de naam hebben gewijzigd van het Nationaal LED Trendrapport, naar het Smart Lighting Trendrapport. De nieuwe naam dekt beter de lading voor de komende jaren. Onze belangrijkste drijfveer achter de ontwikkeling is en blijft natuurlijk het leveren van onafhankelijke informatie aan alle Nederlandse bedrijven die primair actief zijn binnen de LED-sector, zoals fabrikanten, lichtadviseurs, installateurs, ontwikkelaars, architecten en aannemers. Indirect hopen we ook de opdrachtgever van lichtinstallaties te bereiken, zodat die beter geïnformeerde keuzes kan maken.

Kun je hierin al een tipje van de sluier geven?
DD: Jazeker. Je hoort steeds meer over Human Centric Lighting: hoewel deze trend nog door veel spelers als toekomstmuziek wordt beschreven, hebben we wel alvast gekeken naar de bekende en minder bekende voordelen die meer human centric verlichting zou kunnen bieden aan eindgebruikers. Hiervoor hebben we onder andere dr. M.C.M. Gordijn (Rijksuniversiteit Groningen, Chrono@work) gevraagd naar conclusies in wetenschappelijk onderzoek die een transitie naar human centric lighting wetenschappelijk ondersteunen. Met de komst van LED is licht al lang niet meer enkel licht, maar als de human centric lighting trend doorzet gaan we licht in de toekomst kunnen gebruiken om gezondheid en productiviteit daadwerkelijk positief te manipuleren! In de wetenschap is al langer bekend dat licht daadwerkelijk effect heeft op belangrijke processen in het lichaam, met name op:

-onze alertheid
-stemming/humeur
-cortisolproductie en melatonineproductie (van invloed op onze biologische klok).

Ze voorspelt dat de toekomst ligt bij licht dat dimbaar is en veel specifiekere afstelmogelijkheden heeft met betrekking tot spectrale compositie van het licht en timing.

De markt kijkt hier wederom naar uit! Waar en wanneer wordt het rapport gepresenteerd?
DD: 29 november 2017 wordt het trendrapport gepresenteerd op het Smart Lighting Congres in Driebergen. Aanwezigen ontvangen als eerste (en enige) een hard copy exemplaar. Daarna wordt het trendrapport digitaal gratis aangeboden op de website van LED Expo.

_______

Het Nationaal Smart Lighting Trendrapport wordt gesteund door:

Solarmagazine installicht Uneto-Vni